- Χριστιανικό Αθλητικό Τριήμερο

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Κανονισμοί

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ PING-PONG

Για την καλύτερη διεξαγωγή του τουρνουά του ping-pong ισχύουν οι παρακάτω κανονισμοί, περισσότερες διευκρινίσεις θα δωθούν κατά τη διάρκεια του ΧΑΤ:

1.Σερβίς: Στο παιχνιδι ένας πόντος ξεκινάει με τον παίχτη να σερβίρει την μπάλα. Στεκόμενος πίσω από την γραμμή του τραπεζιού, με την μπάλα στην παλάμη του ενός χεριού και την ρακέτα στην άλλη, ο παίχτης που σερβίρει πετάει την μπάλα προς τα πάνω, χωρίς να της δίνει φάλτσο, τουλάχιστον 15 εκατοστά. Ο παίχτης τότε πρέπει να χτυπήσει την μπάλα με τέτοιο τρόπο ώστε να ανπηδήσει μία φορά στο δικό του μισό του τραπεζιού και τουλάχιστον μία φορά σε αυτό του αντιπάλου. Εαν η μπάλα χτυπήσει στο φιλέ αλλά δεν χτυπήσει στην μεριά του αντιπάλου τότε ο αντίπαλος κερδίζει τον πόντο. Όμως αν η μπάλα χτυπήσει στο φιλέ και παρόλα αυτά προχωρήσει και αναπηδήσει στην άλλη πλευρά τοτε έχουμε net. Σε αυτή την περίπτωση το παιχνίδι σταματά και ο παίχτης ξανασερβίρει την μπάλα. Ένας παίχτης μπορεί να κάνει οποιονδήποτε αριθμό net χώρις να υπάρχει κάποια ποινή. Αν το σερβίς είναι "καλό" τότε ο αντίπαλος πρέπει να κάνει μια "καλή" επιστροφή.

2.ΠΟΝΤΟΙ: Ένα σετ κερδίζεται από τον παίκτη που θα φθάσει πρώτος τους 11 πόντους εκτός εάν το σκορ φθάσει 10-10 οπότε και χρειάζεται διαφορά 2 πόντων για να κριθεί το σετ. Ένας αγώνας τελειώνει στα τρία νικηφόρα σετ.
Ο αθλητής χάνει πόντο όταν:
1. Αποτυγχάνει να κάνει ένα καλό service.
2. Αποτυγχάνει να επιστρέψει επιτυχώς τη μπαλιά του αντιπαλου.
3. Χτυπήσει τη μπάλα πριν αυτή αναπηδήσει στο γήπεδό του.

3.ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ: Μια επιτυχημένη απόκρουση είναι το χτύπημα της μπάλας με τη ρακέτα αφού αυτή έχει αναπηδήσει μία φορά στο γήπεδό μας έτσι ώστε να επιστρέψει στο γήπεδο του αντιπάλου. Φυσικά η μπάλα επιτρέπεται να χτυπήσει στο φιλέ κατά τη διάρκεια της απόκρουσης αρκεί να περάσει από τη μεριά του αντιπάλου. Εντούτοις αν η μπάλα ακουμπήσει το φιλέ (περνώντας από την αντίπαλη μεριά) κατά τη διάρκεια του service τότε αυτό επαναλαμβάνεται.

4.ΣΕΙΡΑ ΣΤΑ SERVICE:  Η σειρά στα service αλλάζει κάθε 2 πόντους. Αυτό συνεχίζεται μέχρι ένας παίκτης να κερδίσει το σετ. Μετά το τέλος του σετ οι παίκτες αλλάζουν γήπεδα και ο παίκτης που σέρβιρε πρώτος στην αρχή του προηγούμενου σετ αποκρούει πρώτος. Κάθε 2 πόντους ο σερβίρων αλλάζει με τον συμπαίκτη του έτσι ώστε ο άλλος να αποκρούσει το service του αντιπάλου.

5. ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ: 1. Επιτρέπεται να φύγει η μπάλα κατά το σερβίς από την δεξιά ή την αριστερή πλευρά του πεδίου του αντιπάλου, δεν είναι υποχρεωτικό να περνά μόνο από την γραμμή μπροστά στον παίχτη. 2. Επιτρέπεται να γίνεται σιγανό σερβίς και η μπάλα να χτυπά πάνω από 1 φορά στο πεδίο του αντιπάλου. Αν χτυπήσει δύο φορές είναι πόντος αυτού που κάνει το σερβίς.3. Επιτρέπται να ακουμπήσει η ρακέτα του παίχτη πάνω στο τραπέζι.4. Απαγορεύεται να ακουμπήσει ο παίκτης με οποιοδήποτε μέλος του σωματός του το τραπέζι.5. Η μπάλα μπορεί να ακουμπήσει το πραπέζι του αντιπάλου χωρίς να περάσει πάνω από το φιλέ και ο πόντος συνεχίζεται κανονικά.


Εκτύπωση Σελίδας

 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού