Ισχύουν οι κανονισμοί όλων των αθλημάτων.

Στο τουρνουά Basketball ανδρών ισχύουν οι παρακάτω κανόνες:
-Ο μέγιστος αριθμός ομάδων που μπορούν να συμμετέχουν είναι 9.
-Δεν υπάρχει περιορισμός μεταγραφών.

1. ΡΟΣΤΕΡ:

Η κάθε ομάδα μπορεί να περιλαμβάνει στο ρόστερ της μέχρι και δεκαέξι (16) παίκτες εκ των οποίων μόνο 5 είναι ενεργοί κάθε χρονική στιγμή μέσα στο παιχνίδι. Ομάδες που έχουν περισσότερους παίκτες για να συμμετέχουν στο τουρνουά πρέπει να μειώσουν τον αριθμό τους.

2. ΧΡΟΝΟΣ:

Κατά την προκριματική και ημιτελική φάση των αγώνων, ο χρόνος της κάθε περιόδου θα είναι 10 λεπτά. Στις πρώτες τρεις περιόδους ο χρόνος θα είναι μικτός, δηλαδή δεν θα σταματάει σε καμία περίπτωση πλην του time – out ή άλλης ειδικής περίπτωσης. Στην τέταρτη περίοδο ο χρόνος θα είναι μικτός και θα σταματάει όταν μπαίνει καλάθι μόνο στο τελευταίο δίλεπτο (τελευταία 2’ καθαρός χρόνος). Στον τελικό ο χρόνος θα είναι «μπασκετικός» σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού. Σε περίπτωση ισοπαλίας, κατά την προκριματική και ημιτελική φάση των αγώνων, ακολουθεί δίλεπτη (2’) παράταση σε καθαρό χρόνο, με εξαίρεση τον τελικό όπου η παράταση θα είναι τρίλεπτη (3’) σε «καθαρό μπασκετικό» χρόνο.

3. ΠΟΙΝΕΣ:

Τα επιτρεπόμενα φάουλ ανά παίκτη στο basket είναι 6. Με τη συμπλήρωση των 5 ομαδικών ανά περίοδο, εκτελούνται ελεύθερες βολές. Σε περίπτωση παράτασης, τα ομαδικά φάουλ προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα ομαδικά φάουλ της τέταρτης περιόδου.

4. TIME – OUTS ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ:

Τα επιτρεπόμενα time – outs ανά ομάδα είναι 2 για το πρώτο ημίχρονο και τρία για το δεύτερο. Σε περίπτωση παράτασης, η κάθε ομάδα δικαιούται από 1 time – out ανά περίοδο παράτασης. Ο χρόνος που διαρκεί ένα time – out είναι ένα λεπτό. Ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ πρώτης και δεύτερης περιόδου καθώς και τρίτης και τέταρτης είναι δύο λεπτά, ενώ μεταξύ των δύο ημιχρόνων είναι 8 λεπτά. Σε περίπτωση καθυστερήσεων, οι χρόνοι αυτοί μπορεί να μειωθούν.

5. ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΚΛΗΡΩΣΗΣ:

Ανάλογα με τον αριθμό των ομάδων που πρόκειται να συμμετέχουν στο τουρνουά και τα χρονικά περιθώρια που έχουμε, είτε θα γίνεται ένα μίνι πρωτάθλημα όπου όλοι παίζουν με όλους και οι δυο καλύτεροι θα παίξουν στον τελικό, είτε οι ομάδες θα χωρίζονται σε ομίλους ανάλογα με τη δυναμικότητά τους βάσει ειδικής βαθμολογίας της τελευταίας τριετίας, και οι καλύτερες θα περνούν στην ημιτελική φάση. Υπεύθυνος για την διάρθρωση του πίνακα ειδικής βαθμολογίας είναι ο εκάστοτε ορισθείς από την οργανωτική επιτροπή του Χ.Α.Τ.

6. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:

Η νικήτρια ομάδα παίρνει 2 βαθμούς, ενώ η χαμένη 1 βαθμό. Αν μία ομάδα αποσυρθεί από έναν αγώνα, η αντίπαλη ομάδα ανακηρύσσεται νικήτρια άνευ αγώνος με σκορ 20 – 0 και παίρνει 2 βαθμούς, ενώ η ομάδα που αποσύρθηκε 0.