Ισχύουν οι κανονισμοί όλων των αθλημάτων.

Η κατανομή των ομάδων σε ομίλους γίνεται με κλήρωση αφού προηγηθεί κατάταξή τους σε ομίλους δυναμικότητας, με βάση την παρουσία τους στα προηγούμενα Αθλητικά Τριήμερα.

Ο μέγιστος αριθμός ομάδων που μπορούν να συμμετέχουν είναι 20.
(Στις 19 ομάδες, αριθμός απαγορευτικός για την πραγματοποίηση τουρνουά ποδοσφαίρου στο δεδομένο χρονικό πλαίσιο. Σε αυτήν την περίπτωση η επιτροπή Χ.Α.Τ θα ορίσει τον τελικό αριθμό ομάδων, καθώς και τη δομή του τουρνουά.)

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ τα παπούτσια με τάπες στο ποδόσφαιρο (ανδρών/γυναικών).
Όλοι οι παίκτες/παίκτριες των ομάδων είναι υποχρεωμένοι/ες να φορούν κατάλληλα παπούτσια για 5×5/turf (σχάρα). Πριν τη σέντρα κάθε αγώνα ο διαιτητής θα έχει ρητή οδηγία να ελέγχει τα παπούτσια όλων των παικτών/ριών (βασικών και αναπληρωματικών) και θα απαγορεύει την είσοδο του εκάστοτε παίκτη/ριας που θα φοράει παπούτσια με τάπες. Αν παρόλα αυτά κάποιος παίκτης/ριας, εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο με τάπες (χωρίς να το προσέξει ο διαιτητής), θα σημειώνεται στο φύλλο αγώνος από τη γραμματεία και η επιτροπή Χ.Α.Τ. θα επιβάλλει ποινή αγωνιστικής/ων στον εκάστοτε παίκτη/ρια με άμεση ισχύ από τον/τους επόμενο/ους αγώνα/ες. Παρακαλούμε ενημερώστε ΟΛΟΥΣ/ΕΣ τους εμπλεκόμενους/ες για όλα τα παραπάνω με σκοπό να φέρουν μαζί τους τα κατάλληλα παπούτσια ή να προμηθευτούν εγκαίρως αν δεν έχουν.
Σκοπός όλων των παραπάνω είναι η ελαχιστοποίηση των τραυματισμών που μπορούν να προκληθούν και πολλές φορές είχαμε τη δυσάρεστη εμπειρία να παρακολουθήσουμε σε παλαιότερα Χ.Α.Τ.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Όσον αφορά τις μεταγραφές παικτών θα ισχύσουν τα εξής: ως μεταγραφή θεωρείται η μετακίνηση ενός παίκτη από την ομάδα Α στην ομάδα Β και εφόσον η ομάδα Α θα συμμετάσχει στο τουρνουά και η ομάδα Β συμμετείχε την προηγούμενη χρονιά. Αν η ομάδα Α δε λάβει μέρος στο τουρνουά τότε η μετακίνηση δεν θεωρείται μεταγραφή. Η κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει μέχρι 2 μεταγραφές ανά χρονιά.

Όσοι παίκτες δεν έπαιξαν πέρσι με την ομάδα του ομίλου/εκκλησίας που ανήκουν, θα έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στην ομάδα της εκκλησίας τους ΧΩΡΙΣ η μετακίνηση αυτή να θεωρείται μεταγραφή. (π.χ αν ένα μέλος του ομίλου ΦΛΕΜΙΓΚ έπαιξε πέρσι με την ΑΛΚΙΒΙΑΔΟΥ και φέτος θέλει να επιστρέψει στην ομάδα της ΦΛΕΜΙΓΚ, ΔΕΝ θα θεωρείται μεταγραφή).

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΙΚΤΩΝ

1. Στον αγώνα μετέχουν δύο ομάδες, η κάθε μία απ’ αυτές θ’ αποτελείται από 6 παίκτες το πολύ, εκ των οποίων ο ένας θα είναι τερματοφύλακας. Εάν, σε περίπτωση αποβολής παικτών, μείνουν λιγότεροι από 2 παίκτες σε οποιαδήποτε από τις δύο ομάδες, ο αγώνας θα διακοπεί.

2. Ο αριθμός των ιπταμένων αντικαταστάσεων που γίνονται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα θα είναι απεριόριστος, πλην του τερματοφύλακα που μπορεί ν’ αντικατασταθεί μόνο όταν δεν παίζει η μπάλα. Ένας παίκτης που έχει αντικατασταθεί, μπορεί να ξαναπαίξει ως αντικαταστάτης άλλου παίκτη.

3. Μια ιπτάμενη αντικατάσταση είναι αυτή που γίνεται, ενώ η μπάλα παίζει και γι’ αυτήν πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω όροι:

α. Ο παίκτης που βγαίνει από το γήπεδο θα το κάνει από την πλάγια γραμμή περνώντας από τη ζώνη αντικατάστασης.
β. Ο παίκτης που μπαίνει, θα μπει επίσης από τη ζώνη αντικατάστασης, αφού όμως ο παίκτης που βγαίνει έχει περάσει έξω από την πλάγια γραμμή.
γ. Η αντικατάσταση ολοκληρώνεται, όταν ο αντικαταστάτης θα μπει στο γήπεδο, οπότε γίνεται παίκτης κι ο παίκτης που αντικαθιστά παύει να είναι παίκτης.

4. Ο τερματοφύλακας μπορεί ν ‘αλλάξει τη θέση του μ’ έναν άλλο παίκτη, υπό τον όρο ότι έχει προηγουμένως ζητηθεί η άδεια του διαιτητή και ότι η αλλαγή θα γίνει σε φυσική διακοπή του αγώνα.

ΠΟΙΝΗ

Εάν κατά τη διάρκεια ιπτάμενης αντικατάστασης, ο αντικαταστάτης μπει στο γήπεδο προτού να βγει ο παίκτης που αντικαθίσταται, οι διαιτητές θα διακόψουν το παιχνίδι. Ο διαιτητής θα δώσει εντολή στον παίκτη που αντικαθίσταται να βγει από το γήπεδο.

Το παιχνίδι θα ξαναρχίσει με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα στο σημείο που βρισκόταν η μπάλα όταν διεκόπη το παιχνίδι. (Αν η μπάλα ήταν στην περιοχή πέναλτι, το λάκτισμα θα γίνει από τη γραμμή των 6 μ.).

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

1. Η διάρκεια του παιχνιδιού θα είναι δύο ίσες χρονικές περίοδοι 25 λεπτών.

2. Οι ομάδες θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν 1′ τάιμ άουτ σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, για το οποίο θα ισχύουν τα παρακάτω:

α. Οι προπονητές των ομάδων θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από τον διαιτητή ένα τάιμ άουτ μονόλεπτο.
β. Ο διαιτητής δίνει άδεια για το τάιμ άουτ, όταν η μπάλα δεν παίζει, σφυρίζοντας ή με άλλο ακουστικό σήμα διαφορετικού των διαιτητών.
γ. Όταν δοθεί τάιμ άουτ, οι παίκτες μπορούν να μαζεύονται μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Εάν θέλουν να πάρουν οδηγίες από κάποιον αρμόδιο της ομάδας τους, αυτό μπορεί να γίνει μόνο στην πλάγια γραμμή στο ύψος περίπου του πάγκου των αντικαταστατών, χωρίς να βγουν από το γήπεδο. Ο αρμόδιος που δίνει οδηγίες δε θα μπει στο γήπεδο.

3. Το διάλειμμα μεταξύ των δύο ημιχρόνων δε θα υπερβαίνει τα 10΄.

ΣΕΝΤΡΑ

1. Κατά την έναρξη του αγώνα η επιλογή των τερμάτων ή της σέντρας θα γίνεται στην τύχη με το στρίψιμο ενός κέρματος. Η ομάδα που θα κερδίσει θα διαλέξει το τέρμα ή την σέντρα. Μετά το σήμα του διαιτητή, το παιχνίδι θ’ αρχίζει με ένα επί τόπου λάκτισμα της μπάλας. Όλοι οι παίκτες πρέπει να βρίσκονται στο μισό δικό τους γήπεδο και οι παίκτες της αντίπαλης ομάδας από εκείνη που παίκτης της δίνει τη σέντρα, θα παραμένουν σε απόσταση 3 μ. το λιγότερο από την μπάλα, μέχρι να δοθεί η σέντρα. Η μπάλα παίζει, μόλις διατρέξει απόσταση ίση με την περιφέρειά της. Ο παίκτης που κάνει τη σέντρα δεν μπορεί να την ξαναπαίξει, μέχρις ότου κάποιος άλλος παίκτης την αγγίξει ή την παίξει.

2. Μετά από γκολ το παιχνίδι θα ξαναρχίσει με τον ίδιο τρόπο, από παίκτη της ομάδας που δέχτηκε το γκολ.

3. Μετά το διάλειμμα του ημιχρόνου οι ομάδες αλλάζουν τέρματα και η σέντρα γίνεται από παίκτη της αντίπαλης ομάδας από εκείνης που έκανε σέντρα στην έναρξη του αγώνα. Μπορεί να μπει γκολ απευθείας από σέντρα.

4. Μετά από οποιαδήποτε άλλη προσωρινή διακοπή του παιχνιδιού, για αιτία που δεν αναφέρεται στους κανονισμούς και εφ’ όσον αμέσως πριν τη διακοπή η μπάλα δεν έχει περάσει μια από τις πλάγιες ή τη γραμμή τέρματος, το παιχνίδι θα ξαναρχίζει με ελεύθερο διαιτητή. Ένας από τους διαιτητές θα την αφήνει να πέσει από τα χέρια του στο σημείο που βρισκόταν τη στιγμή της διακοπής, εκτός αν ήταν στην περιοχή πέναλτι, οπότε μεταφέρεται επί της γραμμής πέναλτι. Η μπάλα θα θεωρείται ότι παίζει μόλις αγγίξει το έδαφος. Εάν όμως περάσει τις πλάγιες ή τις γραμμές τέρματος, αφού ρίχτηκε από το διαιτητή, αλλά πριν παιχθεί ή αγγιχτεί από άλλον παίκτη, το ελεύθερο επαναλαμβάνεται. Κανένας παίκτης δεν μπορεί να παίξει την μπάλα, πριν αυτή αγγίξει το έδαφος. Εάν δεν τηρηθεί η τελευταία διάταξη, το ελεύθερο επαναλαμβάνεται.

ΜΠΑΛΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

1. Η μπάλα δεν παίζει:

α. Όταν ολόκληρη περάσει την πλάγια ή τη γραμμή τέρματος, είτε στο έδαφος, είτε στον αέρα.
β. Όταν ο διαιτητής διακόψει το παιχνίδι.

2. Η μπάλα παίζει σε κάθε άλλη στιγμή από την έναρξη μέχρι τη λήξη του αγώνα περιλαμβανομένων και των παρακάτω περιπτώσεων.

α. Όταν χτυπήσει σε κάθετο ή στο οριζόντιο δοκάρι του τέρματος.
β. Όταν χτυπήσει στον διαιτητή, όταν βρίσκονται μέσα στο γήπεδο.
γ. Όταν υπάρχει παράβαση που αμφισβητείται και μέχρις ότου να πάρει σχετική απόφαση ο διαιτητής.

Οι γραμμές ανήκουν στις περιοχές που καθορίζουν. Συνεπώς οι πλάγιες και οι γραμμές τέρματος ανήκουν στον αγωνιστικό χώρο.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΚΟΡ

1. Εκτός από τις εξαιρέσεις που προβλέπονται από τους κανονισμούς, γκολ σημειώνεται όταν ολόκληρη η μπάλα περάσει τη γραμμή τέρματος μεταξύ των κάθετων δοκαριών του τέρματος και κάτω από το οριζόντιο δοκάρι χωρίς να ριχτεί ή να μεταφερθεί ή να προωθηθεί με πρόθεση με το χέρι ή το βραχίονα από παίκτη της επιτιθέμενης ομάδας, με εξαίρεση τον τερματοφύλακα που βρίσκεται μέσα στην δική του περιοχή πέναλτι.

2. Νικήτρια ομάδα είναι εκείνη που σημειώνει περισσότερα γκολ. Όταν δεν σημειωθούν γκολ ή όταν οι ομάδες σημειώσουν ίσο αριθμό γκολ, ο αγώνας θεωρείται ότι έληξε ισόπαλος.

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΜΟΣΤΗ ΔΙΑΓΩΓΗ

Α. Ένας παίκτης που σκόπιμα διαπράττει μια από τις παρακάτω 11 παραβάσεις.

1. Κλοτσά ή προσπαθεί να κλοτσήσει έναν αντίπαλο.
2. Βάζει τρικλοποδιά σ’ έναν αντίπαλο, δηλαδή ανατρέπει ή προσπαθεί να τον ανατρέψει χρησιμοποιώντας τα πόδια του ή σκύβοντας μπροστά του ή πίσω του.
3. Πηδάει κατά αντιπάλου.
4. Μαρκάρει αντίπαλο με βίαιο ή επικίνδυνο τρόπο.
5. Μαρκάρει αντίπαλο από πίσω.
6. Χτυπά ή προσπαθεί να χτυπήσει έναν αντίπαλο ή τον φτύνει.
7. Κρατά έναν αντίπαλο.
8. Σπρώχνει έναν αντίπαλο
9. Εφορμά σ’ έναν αντίπαλο με τον ώμο.
10. Γλιστρά (τάκλιν) προσπαθώντας να παίξει την μπάλα είτε αγγίζοντας τον αντίπαλο είτε όχι.
11. Πιάνει την μπάλα όπως π.χ. μεταφέρει, χτυπά ή προωθεί την μπάλα με τα χέρια ή το βραχίονα (δεν ισχύει για τον τερματοφύλακα, που βρίσκεται μέσα στην δική του περιοχή πέναλτι).

Θα τιμωρείται με άμεσο ελεύθερο λάκτισμα που θα χτυπιέται από παίκτη της αντίπαλης ομάδας από το σημείο όπου έγινε η παράβαση.

Αν ένας παίκτης της αμυνόμενης ομάδας κάνει σκόπιμα μια από τις 11 παραπάνω παραβάσεις μέσα στη δική του περιοχή πέναλτι, θα τιμωρείται με πέναλτι (ασχέτως με τη θέση της μπάλας), εφόσον η μπάλα παίζει.

Β. Ένας παίκτης που διαπράττει οποιαδήποτε από τις 4 παρακάτω παραβάσεις:

1. Αγωνίζεται με τρόπο που χαρακτηρίζεται από το διαιτητή και επικίνδυνος π.χ. προσπαθεί να κλοτσήσει την μπάλα ενώ την κρατά ο τερματοφύλακας.
2. Ενώ δεν παίζει η μπάλα, εμποδίζει τον αντίπαλο σκόπιμα, π.χ. τρέχοντας ανάμεσα στον αντίπαλο και την μπάλα ή τοποθετείται έτσι ώστε να δημιουργεί εμπόδιο σε αντίπαλο.
3. Μαρκάρει τον τερματοφύλακα, εκτός αν βρίσκεται αυτός έξω από τη δική του περιοχή πέναλτι.
4. Όταν παίζει ως τερματοφύλακας:

α. Αφού διώξει την μπάλα πετώντας την δεν αγγίζεται ούτε παίζεται από παίκτη ή δεν αγγίζει το έδαφος στο δικό του μισό του γηπέδου.
Θα τιμωρείται με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα που θα δοθεί από την αντίπαλη ομάδα από οποιοδήποτε σημείο της διχοτόμου.
β. Αγγίζει ή ελέγχει την μπάλα με τα χέρια του, όταν αυτή του μεταβιβάζεται με πρόθεση από συμπαίκτη του.
γ. Μετά από πλάγιο λάκτισμα που έγινε από συμπαίκτη του η μπάλα περάσει αμέσως στον τερματοφύλακα, που πιάνει ή ελέγχει την μπάλα με τα χέρια του.
δ. Αφού αφήσει την μπάλα ή την πετάξει, αυτός θα πιάσει την μπάλα από συμπαίκτη του, χωρίς αυτή πρώτα να περάσει τη διχοτόμο ή να έχει παιχθεί ή αγγιχτεί από αντίπαλο.
Θα τιμωρείται με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα που θα κτυπά η αντίπαλη ομάδα από το σημείο που έγινε η παράβαση, εκτός εάν η παράβαση γίνει στην περιοχή πέναλτι οπότε μεταφέρεται στη γραμμή της περιοχής πέναλτι.

Γ. Ένας παίκτης θα παρατηρείται (κίτρινη κάρτα) όταν:

α. Κατά τη διάρκεια ιπτάμενης αντικατάστασης μπαίνει στο γήπεδο, πριν βγει ο παίκτης που αντικαθιστά, ή εάν μπαίνει στο γήπεδο από μη ορθή θέση.
β. Παραβαίνει συστηματικά τους κανόνες του παιχνιδιού.
γ. Με λόγια ή με κινήσεις διαφωνεί με αποφάσεις των διαιτητών.
δ. Γίνεται ένοχος ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Για οποιαδήποτε από τις παραπάνω παραβάσεις οι διαιτητές θα δίνουν έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα στην αντίπαλη ομάδα, που θα χτυπιέται από το σημείο που έγινε η παράβαση (εκτός εάν η παράβαση γίνει μέσα στην περιοχή πέναλτι, οπότε μεταφέρεται στη γραμμή των 6 μ.) εκτός της παρατήρησης και υπό τον όρο ότι δεν έχει διαπραχθεί σοβαρότερη παράβαση του κανονισμού.

Δ. Ένας παίκτης θ’ αποβάλλεται (κόκκινη κάρτα) από τον αγωνιστικό χώρο όταν κατά την κρίση του διαιτητή:

α. Είναι ένοχος σοβαρών φάουλ.
β. Είναι ένοχος για βίαιη συμπεριφορά.
γ. Χρησιμοποιεί χυδαίες ή υβριστικές εκφράσεις (αποπομπή από την συνέχεια του τουρνουά)
δ. Είναι ένοχος για δεύτερη φορά παράβασης που τιμωρείται με παρατήρηση.

– Αν το παιχνίδι διακοπεί για ν’ αποβληθεί ένας παίκτης από το γήπεδο για μια από τις παραβάσεις των παραγράφων Γ. ή Δ., χωρίς όμως να έχει διαπράξει άλλη παράβαση του κανονισμού, το παιχνίδι θα ξαναρχίσει με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας, που θα χτυπιέται από το σημείο όπου έγινε η παράβαση (εκτός αν έγινε μέσα στην περιοχή πέναλτι, οπότε μεταφέρεται στη γραμμή των 6 μ.).

– Αν κατά τη γνώμη των διαιτητών, ένας παίκτης που κινείται προς το αντίπαλο τέρμα με προφανή ευκαιρία να σημειωθεί γκολ, εμποδίζεται από αντίπαλο με πρόθεση και με αντικανονικά μέσα δηλαδή με μια παράβαση που τιμωρείται με ελεύθερο λάκτισμα ή πέναλτι, έτσι ώστε η ομάδα του επιτιθέμενου να χάσει προφανή ευκαιρία να βάλει γκολ, ο παραβάτης πρέπει και να αποβάλλεται από το γήπεδο για σοβαρή παράβαση (βάναυσο παιχνίδι), πλην της τεχνικής ποινής.

– Αν κατά τη γνώμη των διαιτητών ένας παίκτης (εκτός του τερματοφύλακα που βρίσκεται μέσα στη δική του περιοχή πέναλτι) αποστερεί τους αντιπάλους του ένα γκολ, μια προφανή ευκαιρία να βάλουν γκολ, πιάνοντας με πρόθεση την μπάλα με το χέρι, πρέπει να αποβάλλεται από το γήπεδο για σοβαρή παράβαση.

Από τη στιγμή που θ’ αποβληθεί ο παίκτης, δεν μπορεί να ξαναπαίξει, ούτε να καθίσει στον πάγκο των αντικαταστατών. Η ομάδα του μπορεί να συμπληρωθεί 2΄ μετά την αποβολή, εκτός εάν μπει γκολ πριν περάσουν τα 2΄. Τότε ισχύουν τα παρακάτω:

α. Εάν υπάρχουν 5 παίκτες εναντίον 4 και βάλει γκολ η ομάδα με τους περισσότερους παίκτες, μπορεί να συμπληρωθεί μόνο η ομάδα με τους 4 παίκτες.
β. Εάν και οι 2 ομάδες παίζουν με 4 παίκτες και μπει γκολ και οι 2 ομάδες μπορούν να συμπληρωθούν.
γ. Εάν υπάρχουν 5 εναντίον 3 ή 4 εναντίον 3 και η ομάδα με τους περισσότερους παίκτες βάλει γκολ, η ομάδα με τους 3 συμπληρώνεται με 1 παίκτη.
δ. Εάν και οι 2 ομάδες παίζουν με 3 και μπει γκολ, και οι 2 ομάδες μπορούν να προσθέσουν από 1 παίκτη η καθεμία.
ε. Εάν η ομάδα που έβαλε γκολ είναι αυτή με τους λιγότερους παίκτες το παιχνίδι θα συνεχισθεί χωρίς ν’ αλλάξει ο αριθμός των παικτών.

ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΩΝ

Παίκτης που δέχθηκε Κόκκινη κάρτα (ή δύο Κίτρινες) σε αγώνα, δε θα μπορεί να λάβει μέρος στο επόμενο παιχνίδι της ομάδας του (ακόμα κι αν είναι ο τελικός).

Παίκτης που συμπληρώσει Δύο Κίτρινες κάρτες, δεν θα μπορεί να λάβει μέρος στο επόμενο παιχνίδι της ομάδας του (εάν το επόμενο παιχνίδι είναι ο τελικός, τότε μπορεί να συμμετέχει).

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΛΑΚΤΙΣΜΑΤΑ

Τα ελεύθερα λακτίσματα είναι 2 κατηγοριών. Το άμεσο, από το οποίο σημειώνεται απευθείας γκολ σε βάρος της ομάδας που έκανε την παράβαση και το έμμεσο, από το οποίο δεν σημειώνεται γκολ, εκτός αν η μπάλα πριν μπει στο τέρμα, παίχτηκε από άλλον παίκτη, εκτός από εκείνον που το χτύπησε.
Όταν ένας παίκτης χτυπάει ένα ελεύθερο λάκτισμα όλοι οι αντίπαλοι παίκτες θα είναι σε απόσταση 3 μ. τουλάχιστον από την μπάλα μέχρι να μπει στο παιχνίδι.
Αν ένας παίκτης της αντίπαλης ομάδας πλησιάσει την μπάλα σε απόσταση λιγότερη από 3 μ. πριν χτυπηθεί το ελεύθερο λάκτισμα, ο διαιτητής θα δώσει εντολή να ξαναχτυπηθεί το ελεύθερο λάκτισμα μέχρις ότου να συμμορφωθούν όλοι προς τον κανονισμό.
Η μπάλα πρέπει να μην κινείται όταν χτυπιέται το ελεύθερο λάκτισμα και ο παίκτης που το χτυπάει δεν πρέπει να ξαναπαίξει την μπάλα, προτού αγγιχτεί ή παιχθεί από άλλον παίκτη.
Αν ο παίκτης που χτυπάει το ελεύθερο λάκτισμα ξαναπαίξει την μπάλα προτού αγγιχτεί ή παιχθεί από άλλον παίκτη, θα δίνεται έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα, που θα χτυπιέται από παίκτη της αντίπαλης ομάδας, από το σημείο όπου έγινε η παράβαση. (Αν η παράβαση γίνει μέσα στην περιοχή πέναλτι, το έμμεσο μεταφέρεται στη γραμμή των 6 μ.).
Εάν μια ομάδα που θα χτυπήσει ελεύθερο λάκτισμα χρειασθεί περισσότερο από 5 ΄΄ για να το χτυπήσει, ο διαιτητής θα δώσει ένα έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα στην αντίπαλη ομάδα.

ΚΟΡΝΕΡ

Όταν η μπάλα περάσει έξω από τη γραμμή τέρματος, εκτός από το μέρος που βρίσκεται ανάμεσα στα δοκάρια του τέρματος, είτε στον αέρα είτε στο έδαφος εφ’ όσον τελευταία φορά παίχτηκε ή αγγίχτηκε από παίκτη της αμυνόμενης ομάδας, θα δοθεί κόρνερ στην επιτιθέμενη.

Το κόρνερ χτυπιέται από το σημείο όπου τέμνονται η γραμμή του τέρματος με την πλάγια γραμμή.

Οι αμυνόμενοι δεν επιτρέπεται να πλησιάζουν στα 3 μ. την μπάλα, μέχρις ότου η μπάλα παίζει. Ο παίκτης που το χτυπάει δεν μπορεί να ξαναπαίξει την μπάλα, μέχρις ότου παιχθεί από άλλον παίκτη.

– Από κόρνερ μπορεί να μπει γκολ απευθείας.
– Εάν το χτύπημα κόρνερ δε γίνει σωστά θα επαναληφθεί.
– Εάν ο παίκτης που το χτυπά ξαναπαίξει την μπάλα προτού παιχτεί από άλλον, δίνεται έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα στην αντίπαλη ομάδα, στο σημείο της παράβασης.
– Εάν το χτύπημα δεν ολοκληρωθεί σε 5” από τότε που ο παίκτης είναι έτοιμος γι’ αυτό, δίνεται έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα στην αντίπαλη ομάδα από το σημείο του κόρνερ.

ΧΤΥΠΗΜΑ ΠΕΝΑΛΤΙ

Το πέναλτι χτυπιέται από το σημείο πέναλτι και τότε όλοι οι παίκτες εκτός του παίκτη που δηλώνεται στο διαιτητή ότι θα χτυπήσει και ξεχωρίζει, καθώς και του αντίπαλου τερματοφύλακα, πρέπει να βρίσκονται μέσα στο γήπεδο, αλλά έξω από την περιοχή πέναλτι και σε απόσταση το λιγότερο 3 μ από το σημείο πέναλτι.
Ο αντίπαλος τερματοφύλακας πρέπει να στέκεται πάνω στη γραμμή τέρματος, ανάμεσα στα δύο κάθετα δοκάρια, μέχρις ότου χτυπηθεί το πέναλτι.
Ο παίκτης που χτυπάει το πέναλτι πρέπει να το χτυπήσει μπροστά και δεν επιτρέπεται να την ξαναπαίξει, προτού αγγιχτεί ή παιχθεί από άλλον παίκτη.
Η μπάλα παίζει, μόλις χτυπηθεί και διασχίσει απόσταση ίση με την περιφέρειά της.
Όταν χτυπιέται πέναλτι κατά την κανονική διάρκεια του παιχνιδιού, ή όταν έχει δοθεί παράταση, ώστε να χτυπηθεί ή να επαναληφθεί και η μπάλα πριν περάσει τη γραμμή τέρματος ανάμεσα στα κάθετα δοκάρια και κάτω από το οριζόντιο, αγγίζει το ένα ή τα δύο κάθετα δοκάρια ή το οριζόντιο, ή τον τερματοφύλακα, ή γίνει οποιοσδήποτε άλλος συνδυασμός των επαφών αυτών της μπάλας, το γκολ είναι έγκυρο, υπό τον όρο ότι δεν έχει γίνει άλλη παράβαση.

Για οποιαδήποτε άλλη παράβαση του κανόνα αυτού:

α. Από την αμυνόμενη ομάδα το πέναλτι επαναλαμβάνεται, αν δεν μπει γκολ.
β. Από την επιτιθέμενη ομάδα (πλην του παίκτη που το χτυπάει), αν μπει γκολ, το πέναλτι θα επαναληφθεί
γ. Από τον παίκτη που το χτυπάει και η μπάλα έχει μπει στο παιχνίδι, ένας παίκτης από την αντίπαλη ομάδα θα χτυπήσει έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα από το σημείο του πέναλτι.

ΠΛΑΓΙΟ ΑΟΥΤ

Όταν η μπάλα βγει έξω από την πλάγια γραμμή είτε στο έδαφος είτε στον αέρα , θα ξαναμπεί στο παιχνίδι σε οποιαδήποτε κατεύθυνση, από το σημείο όπου πέρασε έξω από την πλάγια γραμμή, με λάκτισμα από παίκτη της αντίπαλης ομάδας, απ’ αυτήν του παίκτη που την άγγιξε τελευταίος. Η μπάλα πρέπει να είναι ακίνητη πάνω στην πλάγια γραμμή και θα παίζει μόλις διατρέξει απόσταση ίση με την περιφέρειά της. Ο παίκτης που το χτυπάει δεν μπορεί να ξαναπαίξει την μπάλα , μέχρις ότου αγγιχτεί ή παιχθεί από άλλον παίκτη. Οι παίκτες της αντίπαλης ομάδας πρέπει να βρίσκονται 3 μ. τουλάχιστον μακριά από το σημείο που χτυπιέται το πλάγιο άουτ.

Δεν μπορεί να μπει γκολ αμέσως από πλάγιο άουτ.

– Εάν το χτύπημα με το οποίο η μπάλα ξαναμπαίνει στο γήπεδο δεν γίνει σωστά, τότε το πλάγιο άουτ επαναλαμβάνεται από παίκτη της αντίπαλης ομάδας.
– Εάν το χτύπημα γίνει από οποιαδήποτε άλλο σημείο, εκτός από το σημείο απ’ όπου η μπάλα πέρασε την πλάγια γραμμή, θα επαναληφθεί από παίκτη της αντίπαλης ομάδας.
– Εάν το χτύπημα δεν γίνει μέσα σε 5” από τότε που ο παίκτης είναι έτοιμος να το χτυπήσει, θα χτυπηθεί από παίκτη της αντίπαλης ομάδας.
– Εάν ο παίκτης που χτυπάει το πλάγιο άουτ ξαναπαίξει την μπάλα, πριν αγγιχτεί ή παιχθεί από άλλον παίκτη, θα δοθεί έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα από παίκτη της αντίπαλης ομάδας, από το σημείο όπου έγινε η παράβαση (εκτός εάν το έμμεσο δοθεί μέσα στην περιοχή πέναλτι, οπότε θα δοθεί από τη γραμμή του πέναλτι).

ΑΟΥΤ

Όταν η μπάλα περάσει έξω από τη γραμμή τέρματος, εκτός από το μέρος ανάμεσα στα δοκάρια του τέρματος, είτε στο έδαφος, είτε στον αέρα, εφόσον την τελευταία φορά έπαιξε με την μπάλα επιτιθέμενος, ο τερματοφύλακας, που θα βρίσκεται μέσα στη δική του περιοχή πέναλτι, θα την επαναφέρει πάλι στο παιχνίδι πέρα από την περιοχή του πέναλτι, αλλά όχι μακρύτερα από τη διχοτόμο. Η μπάλα παίζει μόλις περάσει έξω από τη γραμμή πέναλτι.

Οι παίκτες της αντίπαλης ομάδας πρέπει να είναι έξω από την περιοχή πέναλτι, μέχρις ότου η μπάλα αρχίζει να παίζει.

– Εάν η μπάλα αγγιχτεί ή παιχθεί από συμπαίκτη του τερματοφύλακα ή αντίπαλο, μέσα στην περιοχή πέναλτι του τερματοφύλακα, η διαδικασία επαναλαμβάνεται.
– Εάν κατά τη διαδικασία ο τερματοφύλακας αγγίξει και πάλι την μπάλα, πριν αγγιχτεί ή παιχθεί από άλλον παίκτη, θα δοθεί ένα έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα στην αντίπαλη ομάδα, από το σημείο που έγινε η παράβαση.
– Εάν κατά τη διαδικασία ο τερματοφύλακας ξαναπάρει την μπάλα από συμπαίκτη του και την αγγίξει ή την ελέγξει με τα χέρια του, θα δοθεί έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα στην αντίπαλη ομάδα, που θα χτυπηθεί από την γραμμή των 6 μ.